»Zaslužila sem si ga«

Milena Zupančič, dobitnica viktorja za življenjsko delo 2014.

Doslej smo že poklepetali z dvema dobitnikoma viktorja za življenjsko delo, igralcema Borisom Cavazzo in Janezom Hočevarjem – Rifletom, tokrat pa smo poklicali zadnjo prejemnico tega prestižnega priznanja, igralko Mileno Zupančič.

Viktor je eno redkih priznanj, ki so mi ostala. Pred nekaj leti so mi namreč tatovi vdrli v hišo in odnesli vse igralske nagrade, tudi Borštnikov prstan,« nam je zaupala Milena, nepozabna Meta iz Cvetja v jeseni in Žašlerca v Vdovstvu Karoline Žašler. Njena zbirka nagrad je bila resnično zavidanja vredna. Poleg najvišjega domačega gledališkega priznanja, Borštnikovega prstana, ki ga je prejela leta 2009, so jo ovenčali tudi s Prešernovo nagrado in zlatim redom za zasluge Republike Slovenije. Tudi zato viktorja zdaj nima razstavljenega na vidnem mestu. Sicer pa so njeni spomini na podelitev nagrade nekoliko boleči. »Takrat so me zelo mučili zobje, še isti dan sem bila na puljenju, tako da me je najbolj skrbelo, kako bom vzdržala na prireditvi,« je povedala. In kakšni so bili občutki, ko ji je Alfi Nipič, dobitnik viktorja za življenjsko delo leta 2013, izročil kipec? »Nagrade sem bila zelo vesela. Zdi se mi, da sem v življenju veliko delala in nekaj stvari tudi dobro naredila, zato bom brez lažne skromnosti priznala, da se mi je zdelo, da si ga kar zaslužim,« je v smehu dejala prva dama slovenskega gledališča.
Milena Zupančič ostaja igralsko aktivna, kljub temu da je nedavno praznovala okrogli 70. rojstni dan. Še vedno lahko ujamete odlično predstavo Boris, Milena, Radko, konec leta pa se vrača tudi na oder ljubljanske Drame.