Od “podna” do viktorja!

Veliko praznovanje 15-letnice oddaje Dobro jutro

 

“Ne bi rekel, da so prvi snovalci jutranji program zasnovali kot šalo, eksperiment,- je pa res, da se je koncept oddaje v petnajstih letih vseskozi spreminjal, se iskal in našel, ” pravi Rok Smolej, rednik Uredništva jutranjih oddaj TV Slovenija.

Z njim ob kosu torte na rojstnodnevni zabavi tudi o (po)porodnih krčih oddaje Dobro jutro in vihanju nosov strokovne javnosti na začetku, celo o oznaki »poden«, pa vse do strokovnega viktorja za najboljšo televizijsko zabavno oddajo leta 2014 in privilegijih, ki jih imajo ustvarjalci omenjene oddaje!
Sprva je bilo videti, kot da je oddaja Dobro jutro šala, a se je z leti vendarle prijela … Komu ali čemu pripisujete uspeh?
Dobro jutro se je začelo kot dve uri dolga oddaja, danes je to štiriurni program v živo iz ljubljanskega, koprskega in mariborskega studia. Vsi, ki ga oblikujemo, smo se naučil izkoriščati sodobno televizijsko tehnologijo, vključujemo se v živo z vseh koncev in krajev Slovenije. In če je bila na začetku oddaja relativno nepoznana, jo danes pozna vsak, vsem prošnjam za gostovanja v naši oddaji pa že dolgo ne moremo več niti slediti.
Vseskozi je oddaja oziroma uredništvo oddaje Dobro jutro veljalo za valilnico talentov. Tam so se kalili, učili in napredovali številni. Je bilo ustvarjanje oddaje Dobro jutro neke vrste podaljšana avdicija?
V nekem obdobju je Dobro jutro sodilo pod Eksperimentalni program, ki ga je vodila Ljerka Bizilj, ki ima že od nekdaj nos za dobre televizijske kadre. Zdaj pa bi rekel, da Dobro jutro že nekaj let ustvarja bolj ali manj stalna novinarska zasedba in nekaj prijaznih voditeljskih obrazov, ki so zapriseženi jutranjiki!
Nekaj že uveljavljenih je celo gostovalo ali ostalo (Eva Irgl, Janko Šopar, Mojca Mavec) … Je bila to za njih kazen ali blagoslov?
To morate vprašati njih, lahko pa rečem, da je za marsikoga blagoslov ustvarjati oddajo Dobro jutro, za nekatere celo luksuz! Vsak teden povezovati štiriurni program v živo, z odprtimi telefonskimi linijami, je namreč privilegij, ki jih na televiziji ni v izobilju. Voditelj namreč ostaja v voditeljski kondiciji, vodenje oddaje v živo je tudi neverjeten trening možganov in koncentracije, neke vrste anti-aging terapija. (Smeh.)
Ljudje so prihajali in odhajali, videti je bilo kot, da je Dobro jutro samo vmesna postaja. Zakaj ste vztrajali vi?
Mislim, da se je v 15 letih pred ekrani zvrstilo okrog 34 voditeljskih obrazov, kar se mi ne zdi tako zelo veliko. Vztrajnost je najbrž del karakterja, stavek »ne da se« je, žal, postal del televizijskega vsakdanjika, zame pa je to motivacija. Poleg tega Dobro jutro vidim kot neskončen poligon televizijske ustvarjalnosti, ki ponuja nešteto možnosti. Ustvarjati Dobro jutro je privilegij!
Rok, vi ste pri oddaji že zelo dolgo, skoraj od začetka, zato zagotovo veste kdaj so oddajo začeli jemati resno.
Oddaja Dobro jutro je bila prva na TV SLO, ki je začela uporabljati digitalno tehnologijo, televizijo smo začeli delati z računalnikom. Spomnim se, da so nas takrat celo v lastni hiši razglasili za »poden«, čeprav so digitalno tehnologijo uporabljale že vse večje televizijske hiše. Morda je bila v nekem smislu prelomen viktor, ko je tudi stroka prepoznala našo vrednost in nas nagradila. Nihče ni pričakoval, da ga bomo dobili, še posebej ne ob konkurenci, ki je imela veliko več sredstev kot naša nizkoproračunska oddaja.
Danes ste urednik uredništva jutranjih oddaj, šli ste skozi trnje in prišli do zvezd. Pa vseeno, kaj pomeni vaša funkcija?
Moja funkcija pomeni predvsem veliko trdega dela. Poleg jutranjih oddaj urednikujem še pri oddajah Uredništva plus, kamor med drugim sodita Zvezdana in pogovorna oddaja Od blizu z Vesno Milek. Zanima me ustvarjanje televizije na drugačen način, izrazito avtorski pristopi pri televizijskem ustvarjanju, televizija, ki premika meje, ki je sporočilna, ki vpliva na gledalca, spodbuja debate, odpira tabuteme, televizija, ki je blizu gledalcu. To me zanima, ne funkcije in titule.
Koliko ljudi spremlja oddajo, so to res samo upokojenci, koliko jih ustvarja oddajo in na kaj ste najbolj ponosni?
Oddaja Dobro jutro ima enega najboljših deležev gledalcev na javni televiziji. Gledalci so jo vzeli za svojo in na to sem najbolj ponosen. Želimo biti sveži, aktualni, moderni, zato nas spremljajo mladi in stari, od 7. do 8. ure predvsem tisti, ki se odpravljajo od doma, veliko je tudi nosečnic in mladih mamic. In ja, gledajo nas tudi upokojenci. Je s tem kaj narobe? Prav ganljivo je, ko nam tudi osamljeni ljudje poročajo, kako jim popestrimo dneve, za tistih nekaj ur preženemo samoto in v domove prinesemo nekaj pozitivne energije!