Najprestižnejši viktor je za življenjsko delo

Nagrajenim velikanom slovenske ustvarjalnosti se bo kmalu pridružil nov obraz.

Aprila bomo spet podelili viktorje, najprestižnejši je tisti za življenjsko delo, poklon in priznanje ustvarjalnemu opusu posameznika ali posameznice. Na ime letošnjega dobitnika ali dobitnice bo treba še nekoliko počakati, v odštevanju do viktorjev pa smo se spomnili lavreatov nekaj minulih let. 

2014 – Milena Zupančič
Zadnja dobitnica viktorja za življenjsko delo je naša odlična gledališka in filmska igralka, nepozabna Meta iz Cvetja v jeseni in Žašlerca v Vdovstvu Karoline Žašler. Milena Zupančič je dobitnica številnih puljskih aren, Prešernove nagrade za trajen prispevek k razvoju slovenske kulture (1993) in Borštnikovega prstana (1999). Je tudi nosilka prestižnega naslova igralka Evrope 2015. Lani jo je predsednik Pahor za ustvarjalni opus odlikoval z zlatim redom za zasluge. »Čas tako hitro teče, da se mi ne zdi, da bi kdaj nehala igrati. Dokler me kdo hoče in pokliče, prav z veseljem sodelujem. Nisem človek, ki bi po upokojitvi obsedel, in bi kar prenehala igrati,« je ob sedemdesetem rojstnem dnevu, ki ga je praznovala decembra, povedala za STA.

2013 – Alfi Nipič
Pred nekaj tedni smo ob njegovem Silvestrskem poljubu stopili še v eno novo leto, toda Alfi Nipič je mnogo več kot avtor ene največjih slovenskih uspešnic vseh časov. Iz zabavne glasbe je presedlal v narodno-zabavno in od leta 1974 je bil pevec pri legendarnem Ansamblu bratov Avsenik. Štajerec, ki je v narodni spomin zapisan tudi z uspešnicama Štajerska se veseli in Kako sva si različna, posneto v duetu z Neco Falk, se je viktorja razveselil pred štirimi leti. Nedavno je prestal zahtevno operacijo, vendar se je na veselje številnih oboževalcev že vrnil na odre.

2012 – Boris Cavazza
»Prijetno sem bil presenečen, ko je viktorje vodil Jure Zrnec. Ne prej ne potem ga ni nihče presegel. Sicer pa kar se tiče viktorja za življensko delo moram reči, da je razumno, če ga dobi priznan estradnik … Zakaj ga podeljujejo igralcem ne razumem, mi imamo svoja gledališka priznanja. Da nas tlačijo skupaj z estradniki se mi ne zdi v redu; obenem jemljemo prostor tistim, ki si to zaslužijo,« se nagrade za življenjsko delo skromno spominja eden naših najboljših igralcev.

2011 – Mito Trefalt
Igralec, TV-voditelj, urednik in športni reporter se je podpisal pod oddaje, kot so Nedeljskih 60, Kolo sreče, Ona in on in mnoge druge. Lani se je poslovil v 77. letu starosti.

2010 –
Janez Hočevar – Rifle
Vesoljna Slovenija ne bo nikoli pozabila Rifletovega šala v TV-akciji Podarim-dobim, mlajšim gledalcem pa je ostal v spominu kot primarij Krota iz Naše male klinike. Priljubljeni Rifle je z nami delil spomine na prestižni kipec: »Ojej, od tedaj je minilo precej časa,« se je nasmejal. »Najbolj vesel sem, da sem dobil nagrado za življenjsko delo, mojega življenja pa še ni konec. Res pa je, da bi v teh časih prav prišla tudi kakšna finančna nagrada. No, če bom dovolj dolgo vztrajal, mi morda podelijo še kakšno,« je zabaven polno zasedeni upokojenec.